100 Düşük Pürinli Öğle ve Akşam Yemeği Menüsü Önerisi
Aşağıda düşük pürinli diyete uygun, Akdeniz ve Türk mutfağı lezzetlerini öne çıkaran 100 farklı öğle ve akşam yemeği menüsü sunulmaktadır. Menüler; yulaf, ıspanak, mantar, karnabahar, kuşkonmaz gibi yüksek pürinli malzemeler içermeden ve baklagilleri sadece sınırlı birkaç menüde küçük porsiyonlarda kullanacak şekilde planlanmıştır. Fırında, zeytinyağlı, haşlama ve ızgara pişirme yöntemleriyle, mümkün olduğunca mevsim sebzeleriyle hazırlanmış bu lezzetli menüler, her biri bir ana yemek, bir yan yemek ve uygun durumlarda bir eşlikçi (salata, yoğurt vb.) içermektedir. Aşağıda menüler öğle ve akşam için 50’şer adet olacak şekilde listelenmiştir.
Öğle Yemeği Menüsü Önerileri (50 adet)
1. Fırında Sebzeli Tavuk – Fırında çeşitli sebzelerle pişmiş tavuk, mevsim salatası.
2. Tavuk Haşlama (sebzeli) – Haşlanmış tavuk etli ve sebzeli sulu yemek, tam buğday ekmeği, turşu.
3. Tavuk Sote (biberli) – Tavada biber ve domatesle sote edilmiş tavuk, pirinç pilavı, cacık.
4. Izgara Tavuk Köftesi – Izgara tavuk köfteleri, patates püresi, mevsim salatası.
5. Nohutlu Tavuklu Pilav – Nohutlu pirinç pilavı üzerinde didiklenmiş tavuk, yanında turşu ve ayran.
6. Zeytinyağlı Taze Fasulye – Zeytinyağlı yeşil fasulye yemeği, pirinç pilavı, yoğurt.
7. Zeytinyağlı Enginar – Mevsiminde taze enginarın havuç ve patates ile zeytinyağlı pişirimi, tam buğday ekmeği, dereotlu yoğurt.
8. Zeytinyağlı Barbunya Pilaki – Zeytinyağlı barbunya fasulye (küçük porsiyon), pirinç pilavı, cacık.
9. Zeytinyağlı Pırasa – Havuçlu zeytinyağlı pırasa yemeği, bulgur pilavı, limonlu yeşil salata.
10. Zeytinyağlı Yaprak Sarma – Zeytinyağlı pirinçli asma yaprağı sarması (soğuk meze tarzında), sarımsaklı yoğurt.
11. İmam Bayıldı – Zeytinyağlı patlıcan (kıymasız, soğanlı-domatesli) yemeği, bulgur pilavı, cacık.
12. Zeytinyağlı Kabak Dolması – Pirinçli zeytinyağlı kabak dolması, sarımsaklı yoğurt, domates salatası.
13. Portakallı Kereviz – Portakal suyuyla pişen zeytinyağlı kereviz (havuç ve patatesli), dereotlu patates garnitürü, yeşil salata.
14. Zeytinyağlı Lahana Sarması – Zeytinyağlı pirinçli lahana sarması, sarımsaklı yoğurt, havuç salatası.
15. Zeytinyağlı Bamya – Zeytinyağlı bamya yemeği, pirinç pilavı, yoğurt.
16. Etsiz Kapuska – Kıymasız lahana kapuska (domatesli), bulgur pilavı, yoğurt.
17. Fırında Kabak Mücveri – Yağsız fırında pişmiş kabak mücver (dereotlu), sarımsaklı yoğurt, mevsim salatası.
18. Sebzeli Fırın Omlet – Fırında pişmiş yumurtalı sebze omleti (kabak, biber gibi), tam buğday ekmeği, çoban salatası.
19. Mercimek Köftesi – Kırmızı mercimekten etsiz köfteler (yeşillikli), marul yaprakları eşliğinde, ayran.
20. Kısır (Bulgur Salatası) – Bol maydanozlu, zeytinyağlı limonlu kısır, yanında haşlanmış yumurta dilimleri, ayran.
21. Izgara Hellim Peyniri – Izgara hellim peynir dilimleri, tam buğday ekmeği, roka ve domates salatası.
22. Etsiz Türlü (sebze güveç) – Patlıcan, kabak, biber gibi karışık sebzeli güveç (kıymasız), bulgur pilavı, cacık.
23. Tam Buğday Makarna (sebzeli) – Fesleğenli domates soslu kepekli makarna, yanında ızgara kabak ve biber, yeşil salata.
24. Bal Kabağı Çorbası – Kremasız bal kabağı çorbası (havuç ve zencefille tatlandırılmış), tam buğday kruton, yeşil salata.
25. Domates Çorbası – Fesleğen aromalı domates çorbası (az yağlı kaşar rendesiyle), peynirli kepek ekmeği, Akdeniz yeşillik salatası.
26. Etli Kuru Fasulye – Küçük porsiyon etli kuru fasulye (klasik usulde), bulgur pilavı, cacık.
27. Yeşil Mercimek Yemeği – Etsiz yeşil mercimek yemeği (havuçlu), bulgur pilavı, turşu.
28. Menemen – Domates ve yeşil biberle sotelenip yumurta ile pişirilen menemen, tam buğday ekmeği, beyaz peynir.
29. Çılbır – Sarımsaklı yoğurt üzerinde servis edilen poşe yumurta (üzerine tereyağlı pul biber sos), tam buğday ekmeği, yeşil salata.
30. Tavuklu Keşkek – Dövülmüş buğdayla uzun süre pişmiş didiklenmiş tavuk (yağsız keşkek), turşu, mevsim salatası.
31. Sebzeli Pide – Ispanaksız hazırlanan peynirli-domatesli karışık mini pide (fırından), ayran, taze söğüş yeşillik.
32. Peynirli Gözleme – İnce yufkadan az yağlı peynirli gözleme, ayran, domates ve salatalık söğüş dilimleri.
33. Zeytinyağlı Pazı Sarması – Pirinçli zeytinyağlı pazı yaprağı sarması (kuş üzümü ve fıstıkla), sarımsaklı yoğurt.
34. Etli Enginar Dolması – Kıymalı harçla doldurulmuş enginar dolması (limonlu terbiyeli soslu), pirinç pilavı, yoğurt.
35. Brokoli Graten – Fırında brokoli ve havuç, hafif beşamel ve kaşar sosuyla gratine edilmiş, tam buğday ekmeği, yeşil salata.
36. Mantı (küçük porsiyon) – Haşlanmış ev mantısı (yağsız kıymadan, az porsiyon), üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sos, mevsim salatası.
37. Balık Ekmek – Tam tahıllı ekmek arasında ızgara balık fileto (roka ve soğan ile), yanında turşu ve şalgam suyu.
38. Fellah Köftesi – Bulgurlu fellah köfteleri (domates soslu ve maydanozlu), sarımsaklı yoğurt, yeşil salata.
39. Tarhana Çorbası – Geleneksel ev tarhanasından sütlü-baharatlı çorba, tam buğday ekmeği, beyaz peynir.
40. Yayla Çorbası – Naneli yoğurtlu pirinç çorbası (terbiyeli), tam buğday ekmeği, salatalık turşusu.
41. Lahmacun (2 adet) – İnce çıtır hamurlu kıymalı lahmacunlar, bol maydanoz ve limon ile, ayran.
42. Zeytinyağlı Domates Dolması – Pirinçli zeytinyağlı domates dolması, sarımsaklı yoğurt, yeşil salata.
43. Nohutlu Patlıcan Yemeği – Etsiz nohutlu patlıcan yemeği (zeytinyağlı), bulgur pilavı, yoğurt.
44. Mercimekli Karnıyarık – Kıymasız, yeşil mercimekli ve sebzeli karnıyarık, bulgur pilavı, yoğurt.
45. Sinkonta (Balkabağı) – Fırında soğan-domatesli balkabağı yemeği (İzmir usulü), sarımsaklı yoğurt, yeşil salata.
46. Çerkes Tavuğu – Cevizli yoğurtlu didiklenmiş tavuk (soğuk meze kıvamında), tam buğday ekmeği, yeşil salata.
47. Tavuklu Akdeniz Salatası – Izgara tavuk parçalı Akdeniz yeşillik salatası (zeytin, domates, salatalık ile), kepekli ekmek krutonları, cacık.
48. Zeytinyağlı Brüksel Lahanası – Havuçlu zeytinyağlı Brüksel lahanası yemeği, pirinç pilavı, yoğurt.
49. Sebze Haşlama Tabağı – Brokoli, havuç, kabak, patates gibi haşlanmış mevsim sebzeleri üzerine zeytinyağı-limon sos, sarımsaklı yoğurt, tam buğday ekmeği.
50. Etli Yaprak Sarma – Kıymalı sıcak yaprak sarma (üzüm yaprağında), sarımsaklı yoğurt, bulgur pilavı.


Akşam Yemeği Menüsü Önerileri (50 adet)
1. Izgara Tavuk Şiş – Terbiyeli ızgara tavuk şiş kebabı, domatesli bulgur pilavı, çoban salatası.
2. Tavuklu Sebze Güveç – Güveçte türlü mevsim sebzeli tavuk yemeği, bulgur pilavı, yoğurt.
3. Tavuklu Biber Dolması – Tavuk kıyması ve pirinçle doldurulmuş yeşil dolma biber, naneli yoğurt.
4. Tavuklu Lahana Sarması – Tavuk kıymalı lahana sarması (sıcak servis), sarımsaklı yoğurt.
5. Tavuklu Karnıyarık – Fırında patlıcan içinde tavuk kıyması ve sebzeler, pirinç pilavı, cacık.
6. Limonlu Kekikli Tavuk – Izgara limon ve kekik marineli tavuk göğsü, ızgara sebze garnitürü, Akdeniz yeşil salata.
7. Tavuklu Bezelye – Tavuklu bezelye-havuç-patates yemeği (domates soslu), bulgur pilavı, cacık.
8. Tavuklu Bamya – Tavuklu bamya yemeği (ekşili), pirinç pilavı, yoğurt.
9. Tavuklu Taze Fasulye – Tavuklu taze fasulye yemeği, bulgur pilavı, yoğurt.
10. Tavuklu Kapuska – Tavuklu lahana kapuskası (domatesli), esmer pirinç pilavı, yoğurt.
11. Izgara Hindi Şiş – Izgara hindi şiş kebabı (yağsız marine edilmiş), şehriyeli pirinç pilavı, acılı ezme.
12. Fırında Biberiyeli Hindi – Fırında biberiye ile pişmiş hindi dilimleri, fırınlanmış kök sebzeler, mevsim salatası.
13. Izgara Levrek – Izgara levrek filetosu (limon dilimli), haşlanmış brokoli ve havuç, roka salatası.
14. Fırında Limonlu Levrek – Sebzelerle birlikte fırında pişmiş limonlu levrek, zeytinyağlı patates püresi, yeşil salata.
15. Izgara Çipura – Izgara çipura balığı, şehriyeli bulgur pilavı, roka ve kırmızı soğan salatası.
16. Izgara Somon – Izgara somon dilimi (tereyağsız), ızgara karışık sebzeler, Akdeniz yeşillik salatası.
17. Dereotlu Fırında Somon – Fırında dereotu ile pişmiş somon, kinoalı sebze salatası, haşlanmış brokoli.
18. Izgara Alabalık – Izgara alabalık (folyoda veya ızgara üstünde), buharda pişmiş sebzeler, havuçlu marul salatası.
19. Sebzeli Balık Buğulama – Çeşitli sebzeler ile tencerede pişen balık buğulama, tam buğday ekmeği, çoban salatası.
20. Palamut Pilaki – Fırında soğan, domates ve baharatla pişmiş palamut balığı, esmer pirinç pilavı, soğan-domates salatası.
21. Balık Güveç – Güveçte domatesli ve biberli sebzelerle pişen balık (mevsim balığı), patates püresi, yeşil salata.
22. Somon Şiş – Teriyaki sos olmadan, hafif baharatlarla ızgara somon şiş, domatesli bulgur pilavı, gavurdağı salatası (cevizli ezme salata).
23. Kapari Soslu Levrek – Limonlu ve kapari soslu ızgara levrek fileto, ızgara kabak dilimleri, Akdeniz yeşil salata.
24. Izgara Lüfer – Izgara lüfer balığı, közlenmiş patlıcan salatası, tam buğday pide ekmeği.
25. Izgara Dana Köfte – Izgara dana köfteler, piyaz (fasulye salatası, küçük porsiyon), ayran.
26. Fırında İzmir Köfte – Patates ve domates soslu fırın İzmir köftesi, pirinç pilavı, cacık.
27. Kuzu Haşlama – Sebzeli kuzu haşlama (hafif limon terbiyeli), tam buğday ekmeği, mevsim salatası.
28. Et Sote – Domatesli ve biberli dana eti sote, bulgur pilavı, cacık.
29. Izgara Kuzu Şiş – Izgara kuzu şiş kebabı (tereyağsız), fırınlanmış sebze garnitürü, gavurdağı salatası.
30. Hünkâr Beğendi – Köz patlıcan beğendi üzerinde kuzu kuşbaşı et, yanında tam buğday ekmeği, mevsim salatası.
31. Ali Nazik Kebabı – Köz patlıcan ve sarımsaklı yoğurt üzerinde kıymalı kebap, lavaş ekmeği, yeşil salata.
32. Kıymalı Karnıyarık – Fırında patlıcan içi kıymalı harçla doldurulmuş klasik karnıyarık, pirinç pilavı, cacık.
33. Etli Biber Dolması – Kıymalı sıcak biber dolması, sarımsaklı yoğurt, domates salatası.
34. Etli Bamya – Kuşbaşı etli bamya yemeği (ekşili), bulgur pilavı, yoğurt.
35. Etli Taze Fasulye – Kuşbaşı etli taze fasulye yemeği, bulgur pilavı, yoğurt.
36. Patlıcanlı Kebap – Patlıcan dilimleriyle şişe dizilmiş kıymalı kebap (fırında pişmiş), bulgur pilavı, ayran.
37. İslim Kebabı – Patlıcan dilimlerine sarılı köfte kebabı (fırında domates soslu), bulgur pilavı, yoğurt.
38. Izgara Dana Bonfile – Izgara yağsız dana bonfile (150g), ızgara sebze garnitürü, roka salatası.
39. Ekşili Sulu Köfte – Terbiyeli (limonlu yumurta soslu) sebzeli sulu köfte, pirinç pilavı, yoğurt.
40. Kuzu Tandır – Ağır ateşte pişmiş yumuşacık kuzu tandır, kepekli pide, soğan-sumak salatası.
41. Etli Enginar Dolması – Kıymalı harçla doldurulmuş enginar dolması (limonlu terbiyeli soslu), pirinç pilavı, yoğurt.
42. Lahmacun (2 adet) – İnce çıtır hamurlu kıymalı lahmacunlar, bol maydanoz ve limon ile, ayran.
43. Nohutlu Patlıcan Yemeği – Etsiz nohutlu patlıcan yemeği (zeytinyağlı), bulgur pilavı, yoğurt.
44. Çerkes Tavuğu – Cevizli yoğurtlu didiklenmiş tavuk (soğuk meze kıvamında), tam buğday ekmeği, yeşil salata.
45. Tarhana Çorbası – Geleneksel ev tarhanasından sütlü-baharatlı çorba, tam buğday ekmeği, beyaz peynir.
46. Balık Ekmek – Tam tahıllı ekmek arasında ızgara balık fileto (roka ve soğan ile), yanında turşu ve şalgam suyu.
47. Tavuk İskender – Izgara tavuk dilimleri, kızarmış tam buğday pide parçaları üzerinde domates sos ve yoğurt ile, yeşil salata.
48. Sebzeli Kumpir – Fırınlanmış kabuklu büyük patates (içinde az kaşar peyniri, haşlanmış sebze karışımı ve zeytin), havuçlu marul salatası, yoğurt.
49. Çerkes Tavuğu (Yukarıda öğle menülerinde listelenmiştir.)
50. Balık Çorbası – Mevsim sebzeli beyaz etli balık çorbası (limon-terbiyeli), tam buğday ekmeği, yeşil salata.


Not: Menü önerilerinde, belirli malzemeler özellikle kullanılmamış veya sınırlı kullanılmıştır. Örneğin, ıspanak, mantar, karnabahar, kuşkonmaz hiçbir menüde yoktur. Baklagiller ise yalnızca birkaç menüde küçük porsiyonlar halinde (ör. nohutlu pilav, mercimek köftesi vb.) yer almıştır.